1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Стопанствата ни са по 5 декара средно

Стопанствата ни са по 5 декара средно

Площта на отделните частни земеделски имоти е далеч под средната за Европа

 

Проблем за селското ни стопанство е разпокъсаността на земеделските земи. Това посочи министър Нихат Кабил в доклада си на форума "Българското земеделие в ЕС".
Площта на отделните частни земеделски имоти е далеч под средната за Европа. У нас те са над 7,6 млн. със средна площ от 0,5 хектара, сочат данните за 2005 г.
"Нашата роля като политици е да призовем хората доброволно да обединят земите си, за да не пропуснат субсидиите от ЕС", каза още Кабил. За да получават евросубсидии, земеделците трябва да имат най-малко 10 дка земя или 5 дка трайни насаждения. Ако терените им са по-малки, трябва да се обединят. Вече има тенденция земеделците доброволно да окрупняват имотите си. Шефът на парламентарната комисия по земеделие и гори Васил Калинов обясни, че експерти от аграрното ведомство са подготвили промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, които да засегнат комасацията. Проектът трябва да влезе в НС до юни.
През 2007-а пък ще подготвим нов поземлен кодекс, каза още Калинов. В него трябва отново да се урегулират поземлените отношения и да се отговори на въпроси - кой има право да притежава земеделска земя, да я наследява и т.н./standartnews.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.