1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Стриптийл технологията щади почвата и намалява разходите

Стриптийл технологията щади почвата и намалява разходите

Дюпон Пионер участва в заключителна среща по проект „Опазване на почвите в България“

ДюПон Пионер, съвместно с Русенския университет „Ангел Кънчев“, работят по нова технология за оптимизиране на разходите в производството чрез специална обработка на почвата – Стриптийл. В тази връзка компанията участва в заключителна среща по проекта „Опазване на почвите в България“, финансиран от фондация „Америка за България“. Основната цел на проекта е опазване на почвите чрез включване на нови и модифицирани конструкции и машини, така че да се намали броят на преминаванията по повърхността на почвата и да се запазят и дори да се увеличат добивите.

Стриптийл технологията е един от начините за опазване на почвите. Това не е универсална технология и не може да бъде прилагана на всички площи в България, тя е част от решенията при обработка почвите. Хубавото е, че дава възможност за намаляване на разходите заради по-малкото обработки. От екологична гледна точка Стриптийл технологията има няколко предимства. Почвата е заета от растителна покривка през цялата година, което запазва влагата. Повишава се микробиологичната активност на почвата, а торовете, внесени на дълбочината на обработка, се разграждат по-бързо. Освен това фермерите, практикуващи ивичеста обработка, имат по-малко разходи на гориво.

При прилагане на технологията добивите от слънчоглед се повишават с около 40 кг/дка, а при царевицата – между 90 и 200 кг/дка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.