1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Субсидират закупуването на семена и торове до края на ноември в Плевен

Субсидират закупуването на семена и торове до края на ноември в Плевен

Допълнителни 2 милиона лева за наторяване на реколта 2004 от пшеница отпусна Държавен фонд "Земеделие".

 

Допълнителни 2 милиона лева за наторяване на реколта 2004 от пшеница отпусна Държавен фонд "Земеделие". В същото време бяха удължени и сроковете, в които земеделските производители могат да кандидатстват за финансиране за закупуване на семена и торове пред областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие". 

По изчисления на специалистите от аграрното министерство с допълнително отпуснатите средства и с удължаването на сроковете за усвояване на субсидията в страната ще бъде подпомогнато наторяването на още 500 000 декара.

До момента 80 фирми от Плевенска област са кандидатствали за финансово подпомагане за закупуването на торове, каза Илиян Илиев, директор на Областната дирекция на ДФ "Земеделие" в Плевен. И припомни, че първоначално за областта са били отпуснати 1 200 000 лева по тази краткосрочна линия на фонда, след което от допълнителните средства 82 000 лева са за нашия регион.

В момента директорът на ОД на ДФ "Земеделие" е поискал още 65 хиляди лева допълнителен ресурс за закупуване на торове, като искането към аграрното министерство е на базата на подадените от земеделските производители от областта заявки за финансиране по тази линия.

Аграрните специалисти изтъкват, че интересът на стопаните към възможността да бъдат финансирани техните дейности по наторяването на площите е голям. И обясним, тъй като в последните години на наторяването на площите се обръщаше все по-малко внимание най-вече поради липса на свободен финансов ресурс у земеделците за извършването на това наторяване. Ще припомним, че по данни, подадени към Областната дирекция "Земеделие и гори" в Плевен тази година стопаните от община Гулянци са внесли най-големи количества торове преди началото на кампанията по есенната сеитба.

Наред с удължаването на сроковете за финансиране за закупуване на семена, бяха увеличени и максималните площи, за които зърнопроизводителите могат да бъдат субсидирани при покупката на семена за реколта 2004, припомни Илиян Илиев. С решение на управителния съвет на ДФ "Земеделие" максималните площи бяха увеличени от 5 хиляди на 10 хиляди декара. До момента в Областната дирекция на фонда в Плевен има подадени заявки за субсидиране на закупуването на семена от около 80 фирми.

Общият ресурс за семена за реколта 2004, който беше отпуснат на Плевенска област, беше 750 хиляди лева. Все още стопаните проявяват интерес към финансовата линия, а от Илиян Илиев научихме, че останалият ресурс към 17 ноември е около 100 хиляди лева.

До 30 ноември земеделските производители могат да подават документите си за финансиране.

Г-н Илиев припомни, че с решение на управителния съвет на ДФ "Земеделие" задълженията на земеделските кооперации по целевите финансови линии за реколта 2003 от есенници и пролетни култури се разсрочват до 30 август 2004 г./в. Посредник

AGRO.BG 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.