1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Сушата оскъпи зеленчуците в Германия

Сушата оскъпи зеленчуците в Германия

При картофите се очаква поскъпване с около 30 %

Цените на някои зеленчуци в Германия се покачиха заради слабата реколта вследствие на сушата и високите температури през лятото. На места стопаните се оплакват от загуби на 100%.

За разлика от овощарите, които се радват на добра реколта, производителите на зеленчуци оценяват 2018-та като неблагоприятна година. От лошите метеорологични условия пострадаха стопаните, които отглеждат продукцията си на открито. За крайния клиент в магазина няма да има поскъпване, тъй като пазарът е добре зареден с вносна стока, коментират експерти. Въпреки това някои зеленчуци вече са с по-висока цена.

При картофите се очаква поскъпване с около 30 процента, тъй като реколтата се очертава като много слаба. Още през август средната цена на кореноплодните скочи с 10 на сто. Поскъпване има и при листните зеленчуци като марули, салати и други, отглеждани на открито. През миналия месец е регистриран скок с 27 до 70 процента.

Реколтата от кромид лук тази година ще бъде с около 25 процента по-слаба. В резултат цената на лука ще се покачи, прогнозират от търговските вериги.

Повечето земеделски стопани в Германия, които отглеждат летни зеленчуци като домати, тиквички и патладжани, работят в оранжерии и метеорологичните условия нямат такова силно влияние.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.