1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Сушата застрашава реколтата в житницата на България

Сушата застрашава реколтата в житницата на България

Продуктивната влага в 25-сантиметровия почвен слой е едва 6-7 л/кв.м

 

Влагата в почвата в Североизточна България е 4-5 пъти по-малко, отколкото и през най-сушавата за Добруджа 1974 г., показват данните на Добруджанския земеделски институт в гр. Генерал Тошево. Според директора научното звено Петър Петров положението със състоянието на есенниците в Добруджа е тревожно, а има опасност да стане и пагубно, алармират специалисти. Прогнозите не са никак обещаващи. През 1974 г. добивите от пшеницата са били 180-200 кг/дка, от слънчоглед ­ около 80 кг/дка, а при царевицата зърно изобщо не е било реколтирано и всички площи, заети с културата, са били силажирани. Сравнителният анализ към 7 май т. г. за влагата в 25-сантиметровия почвен слой показва, че водното съдържание т. г. е 6-7 л/кв. м, докато през 1974 г. е било 24 л/кв.метър.

Обработваемата земя в Добруджа е 3,1 млн. дка. Сушата през 2001 г. е унищожила 1,5 млн. дка, а както се очертава, 2007-а ще е още по-трагична. Според прогнозите на метеоролозите в Добрич, дъждове се очакват чак на 24-25 май, и то незначителни.

Ако до 10 дни не паднат дъждове от поне 10-15 л/кв. м, посевите с есенниците ще бъдат компрометирани, заключи Петър Петров.

 

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.