1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Свиневъдството е изправено пред фалит

Свиневъдството е изправено пред фалит

Миналата година в свинекомплекса в Победа са се отглеждали 10 хиляди свине, а сега са останали едва 300.

 

Високата цена на фуражите накара свиневъдите от всички краища на страната да обявят готовността си за протест. Вчера, 12 януари, зам.-председателят на парламентарната комисия по земеделие и депутат от Плевенски район Венцислав Върбанов е провел среща със свиневъди от областта. Според фермерите в момента всички те търпят сериозни загуби, като резултатът от това е ликвидирането на цели свиневъдни ферми.

Сега прасетата се продавали по 1.60 - 1.70 лева живо тегло, а себестойността на един килограм живо тегло е два лева. Само от тук загубата е по 30 - 40 стотинки за килограм, оплакали се свиневъдите на Венцислав Върбанов. Статистиката, която има г-н Върбанов е, че през миналата година в свинекомплекса в Победа са се отглеждали 10 хиляди свине, а сега са останали едва 300, които също са в процес на ликвидация. Той е казал по време на срещата, че има информация за аналогична ситуация в Кнежа и Левски.

Венцислав Върбанов е поел ангажимент да зададе въпрос на министъра на земеделието и горите Мехмед Дикме от трибуната на Народното събрание за състоянието на свиневъдството.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.