1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Свободна размяна на семена си организираха любители фермери и градинари във Варна

Свободна размяна на семена си организираха любители фермери и градинари във Варна

Най-търсени бяха традиционните български сортове

Свободна размяна на семена си организираха любители фермери и градинари във Варна. Целта им е да се запази видовото разнообразие и да  се разпространяват български семена за посев, които са по-издържливи на местните климатични условия и на болести.

Все повече хора предпочитат сами да отглеждат храната си, показа свободната размяна на семена във Варна. Тя се организира за втора поред година в рамките на Фермерския пазар. И понеже сега е сезонът, в който се полагат семената за новата реколта, интересът беше огромен. Някои от посетителите бяха начинаещи градинари, други – хора с опит зад гърба си.
 
Всички безплатно предлагани семена идваха от малки стопанства в региона – от продукция, гледана за собствена консумация и за приятели. Заедно с тях се споделяха съвети и опит.

Така само за час всички налични семена за размяна се изчерпаха. Очаквано най-търсени бяха традиционните български сортове.

Сред участниците тази година беше и Органична оранжерия, която предложи семена от все още непопулярни за България зеленчуци и подправки, като синап, лофант, кориандър, фенел, листно зеле кейл.

Автор: Мария Кордон

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.