1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тютюн осигурява прехраната на семейство

Тютюн осигурява прехраната на семейство

 

Въпреки не особено благоприятната година лехчевските производители отчитат добри добиви от тютюн. Реколтата вече е прибрана, след месец-два ще започне изкупуването й. В землището на селото и съседен Громшин се отглеждат близо 200 декара тютюн.

Десетина семейства от Лехчево се занимават с нетипичния за този край поминък. "Прихванали" го от хора, дошли тук през осемдесетте години от Югозападна България. Галя Василева и съпругът й гледат от осем години 14 декара тютюн. Запалил ги близък, който работел във Видин. Посочил им предимствата и те се съгласили, още повече че г-н Василев останал без работа.

Площите, една част собствени, а друга под аренда, засаждат със сорт "Бърлей" по договор с тютюнев комбинат. Оттам им доставят семената безплатно, а срещу бъдеща продукция осигуряват торове и препарати - ако е необходимо.

Грижите започват още през февруари, когато трябва да се направи разсадът, пояснява Галя. После идва саденето - за декар са необходими около 2000 стръкчета. Следват две до три окопавания, задължително поне две поливки. Изисква се торене и пръскане против вредители. За работата, която е почти целогодишна, семейство Василеви наема и свои съселяни. През лятото се включват и синовете, които са студенти.

След като се прибере реколтата, трябва да се изсуши. Отрязаните стръкове се закачват под навеси. В късната есен листата ще се откъснат и ще се калъпосат. Закупчиците ще дойдат да приберат продукцията. Най-скъпо се плаща първокачественият тютюн, но досега Галя не е успявала да предаде такъв - и това лято градушката нанесе поражения. Продават най-вече второ и трето качество, а после получават парите си. След изкупуването на продукцията вземат и субсидиите - около 200 лева на декар. Но това ще стане най-рано през февруари.

"Надяваме се тази година да си възстановим вложените в производството средства. Работихме добре и спазвахме технологията", коментира Василева./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.