Тютюневата реколта в България е намаляла с 30% заради сушата

Снимка:

Цените пък са по-високи с около 20 на сто, съобщиха от Националната асоциация на тютюнопроизводителите

С 30% е намаляла тютюневата реколта в България през миналата година заради сушата. Цените пък са по-високи с около 20 на сто. Това съобщиха от Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България.

През миналата година са произведени 23 000 тона тютюн от четирите вида. Според председателя на асоциацията Цветан Филев, земеделските стопани през следващата година възнамеряват да увеличат производството на ориенталските тютюни. Това зависи от новата бюджетна рамка и новата обща селскостопанска политика на ЕС, смята Филев.

„Имаме работна група, сформирана от представители на Министерството на земеделието и представители от Института по тютюн, която продължава да работи по Закона за тютюна и тютюневи изделия. Тя има за цел да промени частта от закона за договориране на продукцията”, обясни той.

Филев посочи, че в България няма национални доплащания за тютюнопроизводителите, но се работи в посока за референтен период от Националния бюджет, откъдето са получени средства и се водят преговори за продължаване на този референтен период и през 2014 и 2015 година.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.