1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тютюнопроизводители излизат на протест днес

Тютюнопроизводители излизат на протест днес

Те са недоволни от разпределението на допълнителните 100 милиона лева държавна субсидия за различните сортове тютюн

Тютюнопроизводители излизат на протест днес, съобщи държавното радио. Те са недоволни от разпределението на допълнителните 100 милиона лева държавна субсидия за различните сортове тютюн.

Един от недоволните производители е Иван Сабахлъков. В сутрешния блок на радиото той обясни:"Прилага се двоен стандарт за едни пари, определени за една и също работа, свършена по едно и също време от едни и същи хора. До 2 тона предаден тютюн ще се дават 3 лева за едните хора, а над 2 тона, който е произвел, ще му се дават 2 лева. Няма никаква логика".

Засегнати от тази практика са над 1800 производители, предимно на тютюн от сорта басми.

Иван Сабахлъков заяви, че протестиращите днес се разграничават от Националната асоциация на тютюнопроизводителите. "Тези хора казаха, че всичко е справедливо. Може ли да бъде справедливо, когато са ощетени толкова много хора".

Тютюнопроизводителите ще се съберат днес на площада в град Хаджидимово. Там те ще приемат декларация, която ще изпратят до българските и европейски власти. Те ще настояват да се преразгледа начинът, по който се разпределят средствата от държавната субсидия.

Тютюнопроизводителите са готови да стигнат и до съда, ако няма отговор на техните искания. Предишните протести на производителите, организирани от Националната асоциация, бяха заради това, че стоката им не се изкупува.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.