1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тютюнопроизводители внесоха при премиера Бойко Борисов декларация в защита на бранша

Тютюнопроизводители внесоха при премиера Бойко Борисов декларация в защита на бранша

1,7 млрд. лева годишен приход генерира браншът в хазната

Тютюнопроизводители внесоха при премиера Бойко Борисов декларация в защита на бранша, предаде Агенция „Фокус”. За първи път има такъв синхрон в действията на кабинета в лицето на министър-председателя, Министерството на земеделието и храните в лицето на министъра, парламентарната комисия по земеделие, евродепутати, депутати, обединения и сдружения в защита на сектора. Това каза Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

Филев, заедно със зам.-председателя на асоциацията Фикрет Бекир, внесоха при премиера Бойко Борисов декларация във връзка с директивата за тютюневите изделия. Според Цветан Филев - синхронизираните действия дават сигурност, че поетият ангажимент за защита на сектора ще бъде изпълнен.

"Връчваме декларация във връзка с решение на Консултативния съвет по тютюн, проведен вчера, 18 септември,  с участието на министъра на земеделието в Гоце Делчев. Всички сегменти в бранш тютюн са обединени в защита на българския тютюн на ниво Брюксел и Европейски съюз", каза Филев.

Декларации са връчени на почти всички отговорни еврокомисари в ЕК – по земеделие, по правосъдие и на българския еврокомисар Кристалина Георгиева, двамата вицепремиери Цветан Цветанов и Симеон Дянков. Копие от декларацията, която се връчва на премиера, е изпратено и до Цветан Цветанов и Симеон Дянков. Директивата за тютюневите изделия, която се подготвя да бъде приета в ЕС, не касае пряко тютюнопроизводството в България, но по косвен начин след една-две години ще рефлектира върху него, каза Филев. Ще има отражение върху ориенталския тютюн и сорта Бърлей, тъй като заради ограниченията за тези видове тютюн в тютюневите изделия те няма да бъдат търсени на пазара.

176 държави са подписали рамкова конвенция на СЗО. Те са дали съгласието си да има такива ограничения. 20 държави не са подписали и това означава, че те не са извън територията на ЕС и Европа като цяло. До две години България ще се наложи да закупува тютюн от други съседни държави, които не са подписали конвенцията. Действията на работната група по конвенцията защитават лобистки интереси на държави, които не са я подписали. Това са най-големите производители на тютюн – САЩ, Канада, Зимбабве, Малави, Китай, Аржентина. Нашите опасения са свързани с поминъка на 200 000 тютюнопроизводители в България, посочи Цветан Филев.

Ако за 5% от тютюнопроизводителите това е бизнес, за 95% е поминък и начин на оцеляване. В България няма алтернативи на ориенталския тютюн. Ще е пагубно за цялата икономика на страната, ако такъв бранш бъде дискриминиран и бъдат предприети рестриктивни мерки спрямо него. Браншът тютюн заедно със сегментите производство, търговия, преработка и реализация на тютюневи изделия генерира в хазната 1,7 млрд. лева годишен приход. В един момент ще настъпи обезлюдяване на цели райони, каза Фикрет Бекир.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.