1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тютюнопроизводството в региона на Гоце Делчев се възражда

Тютюнопроизводството в региона на Гоце Делчев се възражда

Снимка:

Тройно повече е заявеното количество тютюн за 2012 година, според земеделски производител от Хаджидимово

През 2012 година ще има възраждане на тютюнопроизводството в региона на Гоце Делчев след отлива, който бе отчетен в последните две години. Това каза земеделският производител от Хаджидимово Иван Сабахлъков, предаде радио “Фокус”. Според Сабахлъков, ако се направи статистика в района, ще се види колко много договори за производство и изкупуване на тютюн има подписани към днешна дата. Тези договори обаче нямат стойност, защото не са нотариално заверени, категоричен е Сабахлъков.

 „Мисля, че е тройно повече заявеното количество тютюн за 2012 година”, каза още Сабахлъков. Според него това е съвсем нормално, тъй като всички други отрасли на земеделието като картофопроизводство, отглеждане на домати, чушки и други, не се развиват. Причината за това е, че в този момент, когато в страната ни влиза земеделска продукция от държави, които са субсидирани, местните зеленчукопроизводители няма как да се борят и да бъдат конкурентоспособни.

„Не напразно заявих, на министър Найденов, че ще стискаме зъби до 2013-та година”, каза още Сабахлъков и допълни, че след това, когато влиза новата програма за развитие на земеделието в Европейския съюз, ако българските земеделци не бъдат включени в нея равноправно на останалите страни членки, никой няма да бъде в състояние да спре протестите.

„С 25 лв. не се прави земеделие при положение, че не е дотирано от държавата”, каза още Сабахлъков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.