1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тракторът помага, но пот не лее

Тракторът помага, но пот не лее

София Ангелова всяка есен се зарича, че повече няма да сее зеленчуци и всяка пролет тръгва към полето

 

София Ангелова от Хасково от малка е в оранжериите на Любимец, защото родовият корен я притеглил натам - майка й, баща й, дядо й - всички са агрономи. "Каквато люлка те залюлей, те люлее цял живот" - казва красивата жена, която в името на земята не само зарязва акушерската си професия, но и накарала мъжа си Митко Ангелов да се откаже от сигурната заплата.

Семейството се захваща по-сериозно със селско стопанство през 1998 г., когато в наследствените 20 дка земи в село Войводово започват да сеят чушки, домати, пъпеши и дини. София си спомня всички разговори, чути в детството и ги прилага в бизнеса. Трудностите и липсата на техника не ги плашат. Цялата махала около автогарата пазарува плодове и зеленчуци от тяхната сергийна маса, тъй като стоката е качествена и на по-ниски цени.

С печалбата от сергията, започват да увеличават броя на обработваните земи от 20, на 50, за да достигнат до производство на селскостопанска продукция върху 80 дка. Стартът им бил отчайващ - десетдневен дъжд извлича засетите семена, налага се почти сто процента пресаждане на дините и пъпешите, но оттогава дяволът избягал. Бизнесът се разраснал и сега продават на борсите в София и в Пловдив. От един декар предприемачите произвеждат 7-8 т домати, 3 т чушки, 2.5 т пъпеши, 4 т дини.

През есента наемат хора от селото, предимно пенсионери, а търговци на дребно са привлечени от качествените зеленчуци. Започнали да ги изкупуват направо от полето на малко по-ниски цени от борсата.

През 2000 г. семейството купува трактор, оборудван с култиватор, плуг, браздилник и окопвачка. Но не тракторът, а трудът без делник и празник им осигурява средства, с които построяват на мястото на сергията магазин. Той дава хляб на две продавачки и оборотните пари на семейството. Отскоро в него се продава и 15 вида разсад за цветя - за озеленяване на тераси и градини. Скъпите семена, скъпите торове, препаратите за растителна защита, високите надници, които вече достигат 10 лв. на човекоден, горивото - всичко това оскъпява продукцията. И семейството се ориентира към производството на култури, за които са нужни по-малко разходи - например трайни култури - картофи и лук. През септември са решили да опитат бизнес с ягоди - 8 декара от Войводовското землище ще бъдат засети със сорта "зенга-зенгана", който е подходящ не само за прясна консумация, но се изкупува и за замразяване във Франция.

Понякога сами слагат юзди на мечтите си, защото още не са изживели спомена за унищожените 503 млади череши, част от които са попарени от немарливи кооператори, а друга са безмилостно измъкнати и откраднати. Засадили дръвчета отново, на друго място, но загубили 6 хил. лв.

"Дините ни са по-сладки от Любимчанските, гордо обяснява младата жена, която вече е управител на фирма "Михаела". - Хасковските почви не дават тонаж, но за сметка на това пълнят плода със сладост." Кръстник на фирмата станал синът й Михаил, вече е в осми клас, а Веселина, която е в трети клас обича да бере пъпеши. Родителите съветват децата да не леят пот по полето като тях, а да залягат на английския и да заминат в чужбина.

Всяка есен София се зарича да зареже бизнеса, но напролет отново тръгва към нивите. Средствата от дребния им бизнес не достигат, за да се включат в програмата САПАРД, а имат нужда от модерна техника. "Ако политиците даваха реална помощ на производители като нас, хем ще работим по-лесно, хем ще извършваме услуги на хора без техника" - коментират производителите и продължават да живеят с надежди./biznes-vesti.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.