1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тревога у стопаните за прибирането на зърното

Тревога у стопаните за прибирането на зърното

Качеството тази година не е по-лошо от миналогодишното, но преди да паднат дъждовете

 

Дъждовното време създава обикновени на пръв поглед, но на практика непреодолими трудности пред земеделските производители от областта, за да могат навреме и без загуби да приберат зърното от ечемика и пшеницата. Жътварската вълна пое ечемиците и както сочи информацията на областната дирекция "Земеделие и гори" до преди последните валежи са прибрани около една трета от посевите с ечемик. Миналата седмица се състоя и заседание на Постоянната областна експертна комисия по зърнопроизводството, на което главните дискутирани въпроси бяха добива от есенните култури и качеството на зърното. Те станаха на базата на направените обследвания на десетпроцентна извадка от посевите, които с ечемик са 63 395 дка, а с пшеница - 342 940 дка.

Според първите информации от прибраните посеви добивът в областта се движи от 295 до 335 кг ечемик от декар, коментира директорът на ОД "Земеделие и гори" Иван Георгиев. Качеството тази година не е по-лошо от миналогодишното, но преди да паднат дъждовете. Като цяло обаче специалистите засега се въздържат да сочат конкретни данни за качеството на зърното конкретно за цялата област, но са по-склонни да приемат, че в някои общини и при определени земеделски производители ще бъде по-ниско от миналогодишното. Стои се обещанието на Министерството на земеделието и горите да даде до началото на юли своята прогноза за качеството на реколтата, защото стопаните и търговците я чакат още отпреди да бъдат ожънати първите декари. За изкупните цени обаче от търговските кръгове не се споменава нито дума - там цари едно дълго въздържание от прогнози какви ще бъдат тазгодишните изкупни стойности на пшеницата, че в Европейския съюз и Черноморския регион има достатъчно зърно, което ще натисне цените и у нас надолу. Вътрешният пазар засега мълчи, но според специалистите фермерите трябва да се ориентират още от първите сделки, или в противен случай да се подготвят и си осигурят възможности за съхранение на зърното, докато тръгне по-усилено пазарът от новата реколта.

Що се отнася за нанесени щети на есенните посеви в Монтанско трябва да се каже, че природата ни пожали тези дни. В община Вършец има отнесени от порой около 100 дка слънчоглед, а 400 дка пшеница няма да даде почти никакъв добив, заради грешка в растителната защита./mont-press.com

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.