1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Трудна реализация на българския пазар за боровинките

Трудна реализация на българския пазар за боровинките

Синьото злато беше във фокуса на второто издание на ИнтелиФреш

За малкия производител на плодове е трудно да притежава стандартите за качество, които веригите изискват. Поредният пример идва от отрасъла на сините боровинки – нетрадиционен плод, все още непопулярен у нас, но с големи перспективи. Фермерите продават на борси, за да избегнат транспортните разходи.

Цветан Николов отглежда 25 дка висока култивирана американска боровинка вече над 20 години край Берковица. Сортът е изключително издръжлив във времето – плодовете запазват търговския си вид дълго време в магазина. За отглеждането е необходима на първо място идеална кисела почва – с pH между 4,5 и 5. Продажбите правят на едро.


Сортът е култивиран през 1900 г. Сините боровинки са няколко вида, край Берковица отглеждат от високия сорт, който се използва за свежа консумация. Другите се преработват – в сокове, сладка и добавки към сладкиши. Червените боровинки са ниски насаждения и се произвеждат най-вече в САЩ и Канада. Фермерът реализира продукцията на вътрешния пазар – растението не зрее дружно и позволява наличие на плод по-дълго време.

Напояването е задължително заради изключително плитката коренова система. Ако през лятото храстите не се поливат могат да загинат тотално само за няколко дни. За добър добив задължителна са агротехническите мероприятия.

Синьото злато, както още наричат стипчивия плод беше във фокуса на второто издание на ИнтелиФреш. На събитието беше обсъден бизнес моделът на сравнително непознатата за България култура - боровинки, но с огромен потенциал за продажби и доходност в световен мащаб.

 Автор: Мирела Спасова


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.