1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Цената на млякото - ябълката на раздора между ферми и мандри

Цената на млякото - ябълката на раздора между ферми и мандри

Между 30 и 35 стотинки е изкупната цена на млякото в момента в Плевенско

 

В края на миналата седмица Плевен беше домакин на млекопроизводителите от цяла Северна България с представители на мандрите и на областните дирекции "Земеделие и гори". Ще припомним, че фермерите огласиха в началото на месеца декларация, която адресираха и изпратиха до Министерството на земеделието и горите, Асоциацията на млекопроизводителите и до всички медии. В нея се подчертава, че "фермерите са възмутени от организираните действия на всички млекопреработвателни предприятия, които драстично намаляват изкупните цени на суровото мляко, без да има пазарни предпоставки за това". Тези действия са едностранни и не са съгласувани с млекопроизводителите, пише още в декларацията. Фермерите посочват, че намаляването на цените на суровото мляко е необосновано в момент, когато техните усилия са насочени към опазването на млечното животновъдство при високите цени на фуражите. Опасенията им са, че действията на млекопреработвателите ще доведат до следващо масово намаляване на броя на животните и до намаляване на количеството и качеството на произвежданото мляко.

Още преди официалното начало на срещата пред салона на втория етаж в ОАПС се разгоря битка - Димитър Зоров, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите и собственик на прословутата мандра "Пършевица", срещу фермери от всички райони на Северна България. Спорът, който спокойно може да бъде наречен по-скоро скандал, продължи и в залата. Срещу фермерите и техните искания, изказани често и на диалект, застана изпълненият с терминология словесен отпор на г-н Зоров. Арбитри в изпълнената с напрежение зала се опитаха за бъдат зам.-изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Лило Джамбазов, Атанас Кискинов, председател на Националната асоциация на млекопроизводителите и един от сериозните мандраджии в Плевенско - Иван Марков.

Между 30 и 35 стотинки е изкупната цена на млякото в момента в Плевенско. Димитър Зоров обяви на всеослушание, че дава по 35 стотинки на млекопунктовете и по 40 ст. когато купува директно от фермерите. Тезата на мандраджиите той защити по следния начин - преработвателите са притиснати от изискванията за оборудване на мандрите, нямат свободни финансови средства, а освен това са длъжни да изследват млякото, което изкупуват от фермерите. "Цените на млечните продукти са функция на пазара. Потреблението пада през лятото, а вие искате да ви плащам на всеки 15 дни и не мислите дали мога да преработя това количество. Всеки трябва да си поеме бремето. В България сме само 22 предприятия, отговарящи на изискванията на Европейския съюз", обяви г-н Зоров на фермерите и повтори, че той не може да плаща висока цена преди да е наясно какво е качеството на млякото, което купува. Между високопарните слова за качество и европейски изисквания, за износа, който осъществява, за пазарната икономика като цяло и за това, че медиите сипят неоснователно хули срещу него, Димитър Зоров пропусна да спомене, че "качественото" мляко, което според рекламите, заливащи публичното пространство, е от Врачанския Балкан, всъщност е основно от селата около Плевен и се изкупува с бусове направо от улицата. И не защото някой има нещо против г-н Зоров, а защото въпросът е принципен, фермерите от залата скочиха. Така скандалът, чийто първоначален замисъл беше работна среща, продължи. Най-лаконично тази среща може да бъде описана като поредната серия на "Срещнаха се и не се разбраха".

Живко Георгиев, председател на Регионалната асоциация на млекопроизводителите от Плевен, предложи да бъде сформирана специална комисия, в която да има представители и на фермерите, и на мандраджиите. Всеки месец тази структура да се събира и да решава цените на млечната суровина, поиска още Живко Георгиев. Фермерите са съгласни, за мандрите не е ясно. Затова пък някак си злокобно прозвуча една от репликите на Димитър Зоров - "Трябва предварително да сте разучили какво ви чака в Европейския съюз и много хубаво да си направите сметката дали да се занимавате с животновъдство"./в. Посредник

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.