1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Цените на пшеницата и ориза ще достигнат рекордно ниски нива

Цените на пшеницата и ориза ще достигнат рекордно ниски нива

Общото потребление на пшеница се очаква да достигне 730 милиона тона

Добрата реколта от пшеница и ориз ще свали цените на тези култури до рекордно ниски нива. Това заявиха експерти от Организацията по прехрана и земеделие към ООН – ФАО.

Световното производство на зърнени култури ще достигне над 2 и половина милиарда тона или с 1.5 на сто повече от предходната година. Стойността на вноса на зърнени храни се очаква да намалее с около 11% до малко над 1 милиард долара.

ФАО ревизира прогнозите си за производството нагоре. Реколтата от пшеница ще надхвърли 740 милиона тона. Причината - увеличеното производство в Индия, САЩ и Русия. Федерацията ще изпревари ЕС като най-голям износител на зърно. Общото потребление на пшеница се очаква да достигне 730 милиона тона.

Глобалното производство на ориз ще нарасне с 1.3 на сто и това ще бъде най-високото ниво в историята. Добивът на фураж ще се увеличи с близо 2% заради добрата реколта в САЩ, Аржентина и Индия. Цените на пшеницата и царевицата са паднали с 16 на сто от началото на годината, а тези на ориза достигат най-ниското си равнище след 2008 г. Производството на маниока – важна култура за африканските страни, ще се увеличи с малко над 2% и ще бъде около 290 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.