1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Цените на сеното бият всички рекорди

Цените на сеното бият всички рекорди

Най-високи цени в момента се плащат в югозападните и най-северните региони на Германия

Цените на сламата и сеното в Германия достигнаха рекордни нива. Сухото и горещо лято миналата година доведе до недостиг на храна за животните и затрудни фермерите в цялата страна.

В момента един тон сено се търгува средно за 183 евро, което е с 12 евро повече, отколкото през януари и с 55 процента над цената от февруари миналата година. Сегашната цена надвишава с 37 на сто рекордната стойност, постигната преди 3 години.

Най-високи цени в момента се плащат в югозападните и най-северните региони на Германия. В провинция Рейнланд-Плфалц стопаните купуват сеното за 235 евро, а в Хесен то струва 228 евро за тон. В Шлезвиг-Холщайн на Север поскъпването спрямо януари е с 60 до 220 евро.

По-високи са и цените за сламата, като средното ниво за страната в момента е 111 евро за тон, с 18 процента повече, отколкото през миналата година. Покачването спрямо януари е с 4 евро. И при сламата най-високите цени се плащат в Северна Германия – 150 евро за тон. На другия полюс е провинция Саксония със 78 евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.