1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Цветан Филев: Тютюнопроизводителите са в процес на организация на протестни действия

Цветан Филев: Тютюнопроизводителите са в процес на организация на протестни действия

Причина за недоволството на бранша е реформата в новата ОСП

Тютюнопроизводителите са в процес на организация на протестни действия. Това заяви председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев, цитиран от Econ.bg.

Причина за недоволството на бранша е реформата в новата Обща селскостопанска политика на ЕС за следващия програмен период 2014-2020 г., която беше приета окончателно миналата седмица.

След като успешно бе премахнат Списъка за допустими за подпомагани култури, по настояване на Европейската комисия той отново фигурира в реформирания дългосрочен европейски бюджет за земеделие. В този списък отсъстват културите тютюн и роза. Той изключва за подпомагане и секторите птицевъдство, свиневъдство, а конкретно за България и пчеларство.

Производителите на тютюн определят това решение като дискриминационно. Те вече са разговаряли по този въпрос и с министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

В момента тютюнопроизводителите обмислят дали да протестират пред сградата на Министерски съвет, пред сградата на някоя европейска институция или пред Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Те обмислят и варианта за протести на външните граници на страната, с които се цели да се привлече вниманието на външнотърговските партньори на България по този проблем.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.