1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Твърд доход се постига от твърда пшеница

Твърд доход се постига от твърда пшеница

От 27 до 68 лева на декар твърда пшеница ще дава Европейският съюз

 

Известно е, че зърнено-житните култури имат по-висока рентабилност в сравнение с другите култури и в същото време са по-нискодоходни. Причината за това са ниските реализационни цени на получената реколта. Но правилата си имат и изключения. В групата на житните култури, към които се отнася и твърдата пшеница, точно тя прави изключението. Именно за предимствата от отглеждането на твърда пшеница разговаряхме с началничката на Областната служба за съвети в земеделието-Монтана, д-р Красимира Цветанова.

- Реализационната цена на твърдата пшеница е с 30-40 процента по-висока, което е нормално - започва излагането на аргументите си д-р Цветанова. - Тази година предвид на по-малкото площи, засети в страната с твърда пшеница, продажната цена на зърното е с два, до два и половина пъти по-висока. При сегашното конюнктурно положение тон мека пшеница се продава на 150-160 лева, докато цената на зърното от твърдата пшеница надвишава 350 лева.

По различни поводи, казва експертката, винаги с колегите й са акцентирали пред зърнопроизводителите, че твърдата пшеница не е само високорентабилна, но и по-високодоходна в сравнение с останали житни култури. Стопаните, които са послушали съвета им, сега значително ще увеличат паричните си приходи и ще решат редица финансови проблеми. Има и още нещо, което трябва да знаят местните зърнопроизводители. А то, според думите на Красимира Цветанова е, че оценявайки достойнствата на твърдата пшеница като незаменима суровина за производството на макарони и други видове продукти от брашно от твърда пшеница, Европейският съюз през следващите години ще предостави на традиционните райони, в които се отглежда твърда пшеница, по 34,4 евро за всеки засят декар с твърда пшеница и по 13,8 евро на дка за добрите райони на нейното отглеждане, което в левова равностойност означава приблизително от 27 до 68 лева за всеки декар.

- Според разработената стратегия за развитието на твърдата пшеница до 2007 год. нейните площи в страната ще надминат половин милион декара и ще бъдат отпуснати квоти на страната ни за изкупуване на твърда пшеница по определени европейски стандарти и изкупни цени. Това е един благоприятен момент и добър шанс, от който производителите на твърда пшеница успешно могат да се възползват.

Според д-р Цветанова тези, които произвеждат твърда пшеница, няма да бъдат ощетени и по натуралните показатели. Създадените преди 10-15 години сортове твърда пшеница в института в Чирпан дават пълна гаранция за това.

В производството от тях вече прибират добиви от порядъка на 450-500 килограма от декар и вече е обикновена практика, при това с високо качество без разлика в технологията на отглеждането с тази на обикновената зимна мека пшеница. Информацията от някои райони на страната е, че площите, засети с твърда пшеница, са се изравнили, дори превишат тези на обикновената пшеница./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.