1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. УНИКАЛНИЯТ ПРОДУКТ БОРОПЛЮС ПРЕДПАЗВА КУЛТУРИТЕ ОТ ДЕФИЦИТ НА БОР

УНИКАЛНИЯТ ПРОДУКТ БОРОПЛЮС ПРЕДПАЗВА КУЛТУРИТЕ ОТ ДЕФИЦИТ НА БОР

Микроелементът бор играе важна роля за регулиране на водното съдържание в клетките, репродуктивността и образуването на полен

БОРОПЛЮС е иновативен продукт на италианската компания Valagro – италианска компания с над 35-годишна история, която е световен лидер в производството на листни и микрогранулирани торове, растежни регулатори и микронутриенти.

Основната роля на БОРОПЛЮС е да предотврати недостига на бор при културите.


ЗАЩО БОРЪТ Е ТОЛКОВА ВАЖЕН?

Микроелементът бор (В) играе важна роля за регулиране на водното съдържание в клетките, репродуктивността и образуването на полен.

Борът има важна роля за растежа на младите тъкани на слънчогледа, формирането и развитието на семената. Нужен е, за да имаме здрави и пълни със семена пити, закрепени добре на здрави стъбла, за делението на клетките и за растежа на младите тъкани, както и за здравината на клетката. Рапицата също е боролюбива култура и по време на вегетацията си се нуждае от 35-45 гр. бор на декар. Борът участва в процесите на формиране на репродуктивните органи, оплождането и плододаването.

ДО КАКВО ВОДИ ДЕФИЦИТЪТ НА БОР?

Дефицитът на бор се изразява в забавен растеж на растенията, листата са дребни, груби и чупливи, наблюдава се отмиране на растежните точки, удебеляване на тъканите. При недостиг на бор в почвата растенията образуват слаби корени, листата и стъблата се изкривяват. Борен недостиг най-често се явява на леки почви с рН над 6,5 или при наскоро варувани почви, особено в сухи лета. Културите, особено чувствителни на дефицит на бор, са слънчоглед, рапица, цвекло, картофи, люцерна, семкови, костилкови  и други. При недостиг на бор в слънчогледа листата стават деформирани и некротични. В питата има празни и неизпълнени семена, появяват се кухини в цветното легло, в стъблото, то се пречупва и слънчогледът се навежда.

80% от повърхностните слоеве почва имат нужда от внасяне на бор. Загубата при добива може да бъде от 20 до 30%, и 5 пункта надолу при съдържанието на масло.

ИЗБЕРЕТЕ БОРОПЛЮС, ЗАЩОТО:

  • е с органичен произход -  11% бор, комплексиран с етаноламин. Борът, в комплексно съединение с органична молекула и течния му препарат, се разпределя идеално както при листно приложение, така и при фертигация.
  • осигурява ефективна превенция от недостиг на бор
  • поради състава на продукта, не е фитотоксичен за младите растения
  • е перфектно смесим с продукти за растителна защита
  • е подходящ за биоземеделие


ЧРЕЗ БОРО ПЛЮС Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ:

  • изпълни питата на слънчогледа
  • подобри добивът, благодарение на доброто опрашване
  • ускори растежа на прашниковата тръбичка и прорастването на прашеца
  • увеличи броя на цветовете и завръзите
  • подобри завръзването на плода и да се предотврати милерандажът на гроздето

КОГА И КАК СЕ ПРИЛАГА БОРОПЛЮС:

При техническите култури Бороплюс се прилага листно, в доза 80-100 мл/дка. При слънчогледа – във фаза бутонизация, или в последния момент, когато може да се влезе с техника. При рапицата – непосредствено преди цъфтеж или в началото на цъфтеж.

Пълна информация за продукта можете да получите от официалния вносител на Valagro за България:

Булагро АД
тел. 042 / 600 171 ; 0888 00 40 60
e-mail: office@bulagro.com
www.bulagro.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.