1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Успешна жътвена кампания с отлични добиви отчете Областната дирекция "Земеделие и гори" в Плевен

Успешна жътвена кампания с отлични добиви отчете Областната дирекция "Земеделие и гори" в Плевен

 

В петък, 20 август, Областната дирекция "Земеделие и гори" в Плевен организира първата си мащабна пресконференция. Основната тема на срещата, в която участваха представители на общинските служби "Земеделие и гори" от областта, председатели на земеделски кооперации, арендатори, животновъди и журналисти, беше успешно завършилата преди броени дни жътвена кампания 2004 и предстоящото начало на мероприятията за следващата стопанска година. В срещата участваха още Илиян Илиев, директор на Областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие", както и Венцислав Милев, главен експерт на Националната служба по зърното и фуражите в Плевен. 

"Целта на днешната ни среща е да отчетем пред всички вас успешно приключилата жътвена кампания за стопанската 2003/2004 година. Затова не мога да не изразя удовлетворението си, че с нас днес са и основните "виновници" за поредния голям успех на Плевенска област по отношение на добиви и на качество на зърното", така откри срещата Преслав Гайдарски, главен експерт в Областната дирекция "Земеделие и гори".

Жътвата на есенниците в Плевенска област започна тази година на 16 юни и приключи на 9 август. В кампанията участваха 370 зърнокомбайна. "Нямаме сигнали в Областната дирекция "Земеделие и гори" за опожарени или за унищожени посеви тази година", каза още Преслав Гайдарски. 

През есента на 2003 година земеделските производители от Плевенска област засяха около 1 200 000 декара с есенници - пшеница и ечемик. Само през 2002 година площите с есенни култури в региона са били малко повече. Средният добив за тази година от пшеница е 400 кг/дка, като за сравнение беше посочено, че за страната средният добив от пшеница тази година е 390 кг/дка. Присъстващите получиха и сравнителна справка за засетите площи с пшеница и ечемик и продукцията в региона от 2000-та година насам.

По време на пресконференцията специалистите от Областната дирекция "Земеделие и гори" направиха и кратък анализ на причините за постигането на добри резултати в Плевенско. Благоприятните климатични условия и през есента, и през пролетта, както и високата агротехническа култура на земеделските производители са сред водещите фактори за постигането на добрите резултати. Разбира се, не без значение е и добрата административна дейност на експертите от отделните поделения на аграрното министерство.

От Областната дирекция "Земеделие и гори" в Плевен съобщиха, че през новата стопанска година срещи като петъчната ще станат традиция./posredniknews.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.