1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В България има около 38 000 пчелари, но само 20 произвеждат биологично чист мед

В България има около 38 000 пчелари, но само 20 произвеждат биологично чист мед

Цената му у нас е с 30 % по-висока от обикновения продукт, а в Европа е 10 евро/кг

 

7,50 лв. струва килограм екологично чист (биологичен) мед в България и почти не се купува, съобщи Александър Георгиев, представител на Сдужение за производство на органични храни (СПОХ). По 10 евро се продава продуктът в Европа. С 30 % по-евтин е обикновеният мед у нас и цената му не трябва да е по-ниска от 5 лв., ако няма примеси и пчелите не са хранени със захар за по-голям добив, обясни Георгиев. За да бъде екологично чист медът, кошерите трябва да са разположени в планински райони и там, където няма предприятия, които замърсяват въздуха, почвата и водите. Пчелните семейства трябва да са здрави и да не са третирани с антибиотици, каза Димо Димов, председател на сдружението за биологично пчеларство. Контролът за чистота на продукта се осъществява по време на самия процес на производство и не са необходими анализи за атибиотици на крайния продукт. Обикновеният мед обаче трябва да се изследва и това струва 800 евро за 100 кг на производителите му.

В България има около 38 000 пчелари и само 20 от тях се занимават с биологично производство на мед. 11 европейски и една канадска организация сертифицират производителите на биопродукти. За да може потребителят да разпознае биопродукта, на етикета на меда освен информация за производителя трябва да има знак на организация, която е издала сертификат на пчеларя. В момента в България екопродуктите имат отличителен знак "калинка", но след като влезем в ЕС, ще трябва да слагаме знака на общността.

Търсенето на екопродукти в Европа е много по-голямо в сравнение с България. Италиански фирми наемат или купуват у нас земеделски земи и отглеждат екологично чисти продукти, които пласират в своята страна. Повечето екопродукти, които се произвеждат от български фирми, се изнасят в страни от ЕС. 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.