1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В европейската служба за борба с измамите се водят 42 разследвания, свързани с България

В европейската служба за борба с измамите се водят 42 разследвания, свързани с България

Снимка:

Около 80% от преписките са от ДФ "Земеделие"

В европейската служба за борба с измамите (OLAF) се водят 42 разследвания, които засягат България. Това обясни Соня Клисарска, директор на АФКОС-България, предаде БГНЕС.

Най–много са тези, свързани със земеделието, останалите са за структурните и кохезионни фондове и за рибарство. АФКОС прави 6 административни разследвания в момента. Пет от тях са по инициатива на дирекцията, а 1 е по искане на ОЛАФ. То е за проект в Бургас по ОП "Административен капацитет". АФКОС, който е партньор на OLAF, има правомощия да извършва самостоятелни административни разследвания от средата на тази година. В АФКОС използват и електронната система на OLAF за докладване на нередности IMS. 59% от общия брой докладвани нередности e при обществените поръчки, 21% - нарушаване на правилата и условията за финансиране, а 10 % са в резултат на представяне на фалшиви документи или документи с невярно съдържание.

В икономическа полиция има заведени от началото на годината 70 преписки по сигнали за нередности по европроекти. Това обясни комисар Петър Мичев, началник сектор "Фондове на ЕС", отдел "Икономическа полиция", ГД "Национална полиция". Най–много, около 80% от преписките, са от ДФ "Земеделие", останалите 20% са от МРРБ, свързани с проекти по трансграничното сътрудничество и МОСВ. Той обясни, че има намаление в броя на подадените сигнали към тях. За 2010 г. например броят на преписките при тях е бил 178. Само по около 30% от преписките в сектора обаче се образуват дознания.

Говорителят на OLAF Йохан Уолт посочи отново, че според статистиката на службата за България за 2011 година има най–много разследвания. Той обясни, че това е така, защото българските власти дават информация, а някои други държави не го правят. Те са 78 от общо 378 за всички 27 страни членки. След нас се нарежда Румъния, където има обаче два пъти по–малко - 34, а след нея Италия с 33. Като цяло OLAF има 463 открити разследвания в края на 2011, а средната продължителност на разследването през 2011 г. е била 29,1 месеца. От създаването си през 1999 г. OLAF е извършил 3991 разследвания, довели до възстановяване на повече от 1,8 млрд. евро в бюджета на ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.