1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Германия очакват 47,3 млн. т зърно

В Германия очакват 47,3 млн. т зърно

Проблеми се очакват при царевицата заради високите температури

47,3 милиона тона зърнени и маслодайни култури ще приберат германските стопани тази година. Това сочи августовската прогноза на берлински експерти, които се позовават на съобщенията за засетите площи, публикувани от Федералната служба за статистика в началото на месеца.

Рапицата ще донесе 4,9 милиона тона, смятат специалистите, като съдържанието на масло ще бъде около средното за последните пет години.

Докато в западните и южните региони рапицата и пшеницата са вече прибрани, в останалите части на страната кампанията е на финалната права. Досегашните резултати показват, че въпреки регионалните различия, общото количество ще бъде по-голямо от очакваното. Така например за пшеницата се предполагат 25,7 милиона тона, докато прогнозата от юли бе за 25,4 милиона.

Подобно е положението при ечемика. Прогнозира се ръст от 8,6 на 9,1 милиона тона.

Проблеми се очакват при царевицата заради високите температури. Експертите коригират прогнозата си надолу и смятат, че фермерите ще приберат 3,9 милиона тона, вместо предвидените през юли 4,6 милиона. Това означава, че в сравнение с миналата година ще има спад от 24 процента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.