1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Ловешко се увеличава капацитетът на млечните ферми

В Ловешко се увеличава капацитетът на млечните ферми

Регистрацията на земеделските производители в областта още не е започнала

 

80 процента от обработваемата земя в Ловешка област е вече в ръцете на крупни производители, показват данните на дирекцията "Земеделие и гори". Официално в Ловешка област нивите са 960 000 дка, 300 000 дка са ливадите, 800 000 дка пасищата и 150 000 дка са старите трайни насаждения. Земеделските производители в областта са около 1000, очакванията са около 3663 души да се възползват от субсидиите. Най-големите арендатори са в селата Александрово, Крушуна, Чавдарци, Летница, както и кооперациите в селата Слатина и Баховица, чиито земи са от 20 000 до 30 000 дка. Освен земеделските производители има и предприятия с друг предмет на дейност, които обработват големи площи земи като "Литекс", "Агрофрукт" - Троян, бившите МТС. Политиката на областната администрация е да се даде възможност на животновъдите да наемат пасища, за да могат да се възползват от парите, които ще дойдат от еврофондовете. За един декар с трайни насаждения субсидията е толкова, колкото за един декар пасище, ако то се поддържа в добро състояние. От областната администрация  смятат, че е необходимо общинските ръководства да бъдат убедени да дадат на хората пасища дори и безвъзмездно или при символичен наем, за да може фермерите да получат субсидии и същевременно да поддържат в добро състояние стопанисваната земя.

Основните животновъди в областта, които произвеждат краве мляко, са около 500, като се увеличават фермите с 60 до 120 животни. Тепърва големи ферми, като тези в селата Врабево, Бели Осъм и Къкрина с по 200-220 животни, ще дават облика на животновъдството.

До края на февруари 2007 г. земеделските стопани могат да идентифицират ползваната от тях земеделска площ в общинските служби "Земеделие и гори", с което ще съкратят и облекчат процеса на подаване на документи за получаване на европейските субсидии. За Ловешка област регистрацията на земеделските стопани все още не е започнала, защото все още не са направени корекциите на орто-фото снимките в центъра във Враца.Щом бъдат готови, ще започне регистрацията в общините Ловеч, Летница, Луковит и Угърчин, където са най-големите земеделски производители.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.