1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Монтана изкупната цена на слънчогледа е 900 лева за тон

В Монтана изкупната цена на слънчогледа е 900 лева за тон

Това заяви Борис Ангелов, управител на монтанския клон на Софийската стокова борса

Изнасянето на зърно стимулира производството на земеделската продукция през следващата година, това не е нищо страшно, каза за Радио „Фокус” Борис Ангелов, управител на монтанския клон на Софийската стокова борса.

Той посочи, че изкупната цена на слънчогледа е 900 лева плюс ДДС за тон. „Цената стартира от 800-850 лева плюс ДДС за тон и вече има едно задържане на пазара. Производителите държат високи цени, купувачите изчакват да паднат цените – така че няма нищо ново. Някои приключиха с жътвата, други още не са започнали”, коментира Ангелов. Той посочи, че през миналата година в края на кампанията цените на слънчогледа са стигнали до 900 – 1000 лева плюс ДДС.

„В сравнение с миналата година, когато изкупната кампания на слънчогледа започна при 500-600 лв. за тон, сега на цената, която завърши старата реколта, започва новата”, допълни управителят на Стокова борса – Монтана. Според него тази цена ще се задържи дълго време, защото пазарът не би поел по-висока. Той не изключи обаче известен спекулативен момент за качване цената на олиото, но според него няма основания за такова повишение.

„Ще зависи от много неща – от търсенето на слънчогледа. Предлагането ще е повече, защото тази година са засети повече площи прямо миналата – над 100 000 дка и количеството ще задоволи вътрешния пазар. Ако външният пазар започне да влияе, тогава може да се получи нещо”, категоричен е Ангелов. Според него износът на зърно означава разширяване на производството през следващата година.

Започва прибирането на царевицата. Изкупните цени са около 450 лева за тон. В сравнение с миналата година добивите ще бъдат по-ниски, но има стопани, които са на поливни площи и са си запазили добивите, уточни Ангелов. Той посочи, че заради сушата някъде добивите ще бъдат една трета от миналогодишните. Според него цената на царевицата не е много приемлива за потребителите, но ще остане в тези рамки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.