1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В некачествените колбаси месото е изместено от пълнители

В некачествените колбаси месото е изместено от пълнители

Наръчник ще ни учи как да четем означенията върху етикетите

 

В кренвиршите, предлагани на нашия пазар, водното съдържание варира между 54 и 73 %, а мазнините са от 17 до 51 %. В по-некачествените колбаси месото е изместено от наднормени количества соя, нишесте, оцветители, вода, сол, мас, сланина, кожи и други съставки. Това констатира сравнително изследване на най-продаваните марки кренвирши от пилешко, свинско и говеждо месо. Потърпевши потребители коментират, как е възможно да се говори за колбаси от месо, след като то е изместено от различни пълнители. Припомнят и миналото, когато благодарение на БДС производителите са предлагали кренвирши и сирене от истински суровини.

Тестът на храните е направен от Българската национална асоциация на потребителите и заедно с други нейни проучвания на млека, сирене, кашкавал, минерална вода, батерии е поместен в полезната книжка "Права на потребителите".

Наръчникът бе представен в София от министър Меглена Кунева, която от 1 януари поема поста еврокомисар по потребителската защита. В изданието, което ще се разпространява безплатно в големите магазини, има интересни факти и полезни съвети. То напътства българския купувач как да чете етикетите, какво означават различните символи по опаковките на стоките, как да изберем банкова карта, по какво се различават например марките минерална вода и праховете за пране.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.