1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Нидерландия учредиха производителска организация

В Нидерландия учредиха производителска организация

Предвидено е и сътрудничество с подобни структури в съседните Германия, Франция и Белгия

Производителска организация за картофи създадоха два фермерски съюза в Нидерландия. Целта на новата структура е да договаря по-добри изкупни цени за своите членове.

Новата организация вече е подала заявление за регистрация в земеделското министерство в Хага, изпълнявайки изискванията на Общата селскостопанска политика. Всички производители на картофи в страната са призовани да се включат, като членската такса ще бъде 100 евро на година. Първото общо събрание е насрочено за 2 март.

Предвидено е и сътрудничество с подобни структури в съседните Германия, Франция и Белгия, за да се предотврати преработвателите да търсят по-евтина стока в тези страни, вместо да се договарят с производителската организация.

По думите на учредителите Общата селскостопанска политика дава по-големи права на такива организации, отколкото картелното законодателство. Единственото условие е конкуренцията да не бъде изключена от пазара. Друго предимство е, че членовете и в бъдеще могат сами да пласират своето производство, което е невъзможно при една кооперация.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.