1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Плевен­ско отк­риха сезона на жът­вата на ечемика

В Плевен­ско отк­риха сезона на жът­вата на ечемика

Голямото засушаване през април се е отразило неб­лагоп­риятно на посевите

В Плевен­ско първи отк­риха сезона на жът­вата на ечемика стопаните от село Коиловци — очак­ванията са рекол­тата да бъде малко по-малко под нор­мата. Това съобщи председателят на земедел­с­ката кооперация в селото Емил Илиев. Според него добивите ще са пов­лияни от голямото засушаване през април, което се е отразило неб­лагоп­риятно на посевите, отбелязва news.ibox.bg. Влаж­ността на поч­вата е много ниска и в момента, комен­тира Илиев. Той обаче се надява, че на места, където е пад­нал дъжд през април, ще приберат от 50 до 100 килог­рама повече от декар. Тази година кооперацията е засяла 1100 декара с ечемик — малко повече от миналогодиш­ните площи.

Жът­вата на пшеницата, която е 8 300 декара, пред­виж­дат да започ­нат към края на след­ващата сед­мица и вероятно отново ще бъдат първи в областта.

Кооператорите от Коиловци отг­леж­дат 2 100 декара с рапица и 100 декара с овес. От днес в ечемич­ните ниви жънат пет ком­байни, които преди обед са били изп­ратени с традиционния за този край праз­ничен ритуал — пър­вият сноп е ожънат на ръка от най-младата жена на полето.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.