1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Северна България има сериозен интерес към лавандуловото производство

В Северна България има сериозен интерес към лавандуловото производство

Снимка:

Това заяви Николина Узунова, изпълнителен директор на Българската национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика”

През последните години има сериозен интерес към лавандуловото производство в Северна България. Това каза изпълнителният директор на Българската национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика” Николина Узунова, цитирана от Агенция „Фокус”.

По думите й, климатичните условия там позволят да се отглежда тази култура. Събирането на лавандула започва условно в средата – края на юни месец, в зависимост от това дали тя е узряла. „Колкото и да е малка България, имаме Южна и Северна, в които има разлика в климатичните условия, затова кампанията първо се започва от юг и се продължава на север”, обясни Николина Узунова.

Тя каза още, че производителите на розово и лавандулово масло, като селскостопански производители, могат да кандидатстват по мерки, които са в рамките на приложението на Общата селскостопанска политика.

Според Узунова, новата ОСП ще стане ясна като мерки, принципи и насоки в края на годината, като има интерес към мерките за подпомагане на земеделските производители в бранша.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.