1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Силистренско приключи жътвата на ечемика

В Силистренско приключи жътвата на ечемика

В областта продължава жътвата на пшеницата

 

При производство 16 252 тона, приключи жътвата на ечемика в Силистренска област, сочи справка от областна дирекция "Земеделие и гори"

Прибрани са 60 054 дка ечемик при засети площи 63 734дка., като 3680 дка са пропаднали в следствие на неблагоприятни метереологични условия. Средният добив за областта е 271кг/дка, като най-висок той е в община Ситово-370кг/дка.

В областта продължава жътвата на пшеницата. До момента са реколтирани близо 47% от засетите общо малко над 500 хиляди декара. Пропаднали са 23 139 дка. Средният добив при тази култура варира за отделните общини от 310 до 430 кг/дка.

Според директора на областната дирекция на Фонд "Земеделие" в Силистра Урал Чакър, тази година от субсидията за жътвата на пшеница, благодарение на допълнително отпуснатия от правителството ресурс ще могат да се възползват максимален брой земеделски производители от региона. Към днешна дата заявка за участие в субсидията са подали 77 ЗП.

Целевата финансова субсидия за жътвената кампания на пшеница, реколта 2005, стартира на 01 юли, като ресурсът за Силистренса област бе в размер на 150 хил лв. След допълнително отпуснат ресурс от 95 хил лв., общо за областта, стойността на субсидията е в размер на над 250 хил лв. /Радио "Мелодия" - Силистра

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.