1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В страната ни няма основания за зърнена криза

В страната ни няма основания за зърнена криза

Снимка:

Предстои трудна жътва, но с очаквания за добра реколта

Няма основания за зърнена криза в България, въпреки тежките климатични условия през последните дни. Това становище беше прието единодушно от всички членове на Консултативния съвет по зърно (КСЗ), който заседава днес, 24 юни, в Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

„След представените доклади по време на заседанието на КЗС стана ясно, че ни предстои една трудна жътва, но с очаквания за добра реколта и категорично няма място за паника в сектор зърнопроизводство,“ коментира министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. Той допълни, че според прогнозите се очаква зърнената реколта за 2014 г. да е около 5 млн. тона, което e близо до добивите от 2013 г.

Министър Греков поясни, че общият размер на всички засегнати площи с различни земеделски култури, а не само зърнени, към настоящия момент е 357 000 дка. Той уточни, че зърното от тези земи  ще бъде прибрано, а добиви няма да има само от 100% от пропадналите площи, които до този момент са 59 874 дка. До началото на месец септември ще имаме окончателни данни за пораженията.

„България разполага с нужната техника, за да се прибере бързо реколтата. Искам да отбележа, че съвременните машините, с които се работи в страната ни ще бъдат прибрани 100% от полегналите посеви“, информира председателят на КСЗ Марияна Кукушева.  По отношение на качеството на реколтата г-жа Кукушева подчерта, че е много рано да се правят прогнози.

КСЗ единодушно подкрепи два проекта изготвени от Министерството на земеделието и храните за отпускане на допълнителни средства за борба с градушките. Първият от тях е за спешно отпускане на 2 млн. лева за закупуване на противоградни ракети. Другият е проект от МЗХ към Фонд „Развитие на регионите“ за разширяване на територията за борба с градушките с 6 млн. дка в териториите на Хасково, Любимец и Ямбол, който е на стойност около 12 млн. лева. Двете предложения предстоят да бъдат подадени към Министерски съвет и към Министерство на финансите.

Изпълнителният директор на Агенцията по борба с градушки Николай Николов информира, че поради тежките метеорологични  условия само от началото на годината са изстреляни  8083 противоградни ракети. За сравнение през  2012 г. те са били 2800, а през 2013 г. – 5100. Това определя нуждата от допълнителни средства в борбата с градушките, каза още Николов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.