1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В животновъдството няма делник и празник

В животновъдството няма делник и празник

За килограм мляко производителите получават по 30 ст.

 

Близо два тона мляко дневно изкупуват фирми от Трифоново. Вероятно селото е рекордьор в това отношение, защото кравите са повече от хората, шегуват се местните. 180-те жители гледат над 100 крави, над 250 кози и толкова овце. Тук действат два пункта за предаване на бялата течност, третият е пред завършване. За килограм мляко производителите получават по 30 ст.

За улеснение на животновъдите тази година е ремонтирана чешмата накрай село. Там сутрин се събира добитъкът преди да тръгне на паша, около обяд минава пак там, за да пие вода. С 5 хиляди лева строената през 1903 г. придобила съвсем нов вид. Били потегнати коритата, а площадката била циментирана. Така 101-годишната грохнала баба се превърнала в мома-хубавица.

Хората заслужават това, защото са работливи, коментира не без гордост кметът Кирил Георгиев и с удоволствие разказва за най-големия животновъд в селото, който е създал големи стада овце и кози. Той обаче пожела анонимност поради незнайни причини.

Другият голям от бранша е Емил Стоянов. 38-годишният мъж отглежда с помощта на семейството си шест крави. Признава, че работата е много и не знае що е делник, що е празник. Но това не е причина да се отказва. Има намерение догодина да увеличи стадото. До неотдавна купувал фураж, но сега е засадил 30 декара ечемик, пшеница и царевица. Добре, че тази година реколтата е добра.

От шестте "лъскави като мренки" млекодайни, най-млада е Памела. Тя не ходи на паша, защото тези дни ще си има теленце. Вкъщи е под непрекъснато наблюдение и при най-малките признаци ще й се окаже помощ. Останалите пет излизат всеки ден. Пасат ги самите стопани - на зареда. На обяд се прибират, за да бъдат издоени. Кротко се нареждат край яслите, но на Пенка не й се стои особено. Махва рог наляво към Веска, после бута с муцуна Трънка. Стопанинът строго подвиква и тя се застоява.

В добрите времена, когато няма пресушени животни, Емил предава по 130-150 литра мляко на ден. Сега е друго, но това не го плаши. Не смята да развъжда телета. За тях няма кой знае какъв пазар, изкупната им цена е ниска, а и работата се увеличава двойно. В домашната ферма има още един кон и десет овце, кротко щъкат няколко кокошки, наглежда ги герест петел. Козите не ги обичаме, пояснява Емил.

За да е в синхрон с изискванията на Европейския съюз младият мъж вече е ремонтирал обора. Досега не е кандидатствал по различните програми, но за следващия сезон стяга проект. Това е шансът, според него, да постигне всичко, което си е наумил. Дано!/mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.