1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Варна: Жътва 2005

Варна: Жътва 2005

Около 380 - 400 кг са очакваните добиви от декар пшеница във Варненска област и около 350 от декар ечемик

 

Около 380 - 400 кг са очакваните добиви от декар пшеница във Варненска област и около 350 от декар ечемик. Това съобщи вчера директорът на областната дирекция "Земеделие" Георги Георгиев. Вчера е започнала жътвата на ечемика, но все още е рано да кажем дата, на която ще започнем и прибирането на пшеницата, каза той. Според наши наблюдения комбайните могат да влязат в нивите около 5-6 юли, разбира се, ако времето не ни попречи. Дъждът, който валя през последните няколко дни, удължи срока и сега на житото ще му трябва още малко време, за да узрее, каза Георгиев.

Тази година очакваме добра реколта, във Варненска област няма пропаднали посеви. Техниката ни е готова и няма да има затруднения при жътвата. И при нас имаше нашествие на мишки, но успяхме навреме да овладеем ситуацията и да спасим посевите, допълни шефът на областната дирекция "Земеделие". Още при първите индикации за мише нашествие са били предприети мерки, в резултат на което във Варненско са били унищожени между 2 и 3 % от насажденията.

Миналата година беше изключителна за зърнопроизводството, надявам се, че и тази година ще имаме добри добиви, каза Георги Георгиев. Около 500 000 дка са засети с пшеница, около 140 000 дка с ечемик. Всяка година есенниците в областта са около 700 000 дка./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.