1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Великобритания е един от най- големите производители и консуматори на екологично чисти храни в света.

Великобритания е един от най- големите производители и консуматори на екологично чисти храни в света.

78 % от домакинствата във Великобритания купуват екологично чисти храни

 

Във Великобритания  се развива  екологично чисто земеделие върху 726 400 хектара, които нареждат страната на пето място в света и  на второ място в Европа по площи за развитие на това алтернативно производство.

Там пазарът на екологично чисти храни и напитки е трети по големина в света.

Правителството на островната държава оказва допълнителна подкрепа чрез "допълнителни плащания за фермери с екологично чисто производство".

Насърчава се закупуването на екологично чисти храни за училища, болници и други обществени институции.

Целта на правителството е  до 2010 г. британските фермери да могат да задоволяват  70 % от пазара на тези продукти. Равнището на вноса на екологично чисти храни и напитки във Великобритания е спаднало от 65 % на 56% през последните две години. Това се обуславя от факта, че в страната е намалял вноса на месо, плодове и зеленчуци.

Налице е увеличен обем и качество на производството. Политиката на правителството е да насърчава закупуването на британски екологично чисти продукти. Някои британски супермаркети са поели ангажимент да купуват британски продукти.

78 % от домакинствата във Великобритания купуват екологично чисти храни - на първо място това са плодове и зеленчуци. Нараства делът на продажбите на екологични продукти, произведени в страната.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.