1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Великобритания няма достатъчно сезонни работници

Великобритания няма достатъчно сезонни работници

 

По всяка вероятност Великобритания ще осигури само 2/3 от сезонните работници, необходими за прибиране на зеленчуковата реколта през лятото, тъй като силните източноевропейски икономики задържат потенциалните имигранти у дома, предупреди Съюза на фермерите.

Един от ръководителите на съюза Джеймс Потър заявява за икономическия ежедневник, че са необходими 100 000 сезонни селскостопански работници за събирането на ягодите, малините и летните зеленчуци, но се очаква на разположение да бъдат само около 60 000. "Данните са тревожни", изтъква Потър.

Тъй като новите методи позволяват да се удължи сезонът за отглеждане на летните плодове, Великобритания се нуждае от повече работници за тяхното бране.

Поради невъзможността да осигурят местни работници през последните години, властите обръщат поглед към Европейския съюз и за целта в страната пристигат хора от страни като Латвия, Унгария и Полша след приъсединяването им към ЕС през 2004 година.

Тъй като икономиките в Източна Европа обаче се развиват много по-бързо от очакваното, много източноевропейци вече не изпитват нужда да търсят работа във Великобритания.

"Те развиват техните икономики толкова успешно, че не разполагат със свободна работна ръка. Работниците, които имахме през 2004-2005 година, вече не са тук", заявява Джеймс Потър.

Великобритания ще приеме около 16 000 души през лятото по схемата за сезонните селскостопански работници, като близо 40 процента от тях са от Румъния и България, допълва вестникът./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.