1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Винари се молят за слънце

Винари се молят за слънце

Половината плод съсипан, зърната дребни и кисели

 

Глад за грозде очаква винпромите през тази година. Лошото време съсипа реколтата. Заради дъждовете през пролетта гроздето изреси, а освен това го нападнаха и гъбни болести, твърдят от земеделската кооперация в пловдивското село Брестник. Там отглеждат сортовете "Рубин", "Памид", "Мерло" и "Каберне".

В Брестовица, където има над 8000 декара лозя, наричат тазгодишната реколта "врабчово грозде" заради по-дребните зърна на плода. В пазарджишкото село Славовица градушката е минала като ураган и е оставила просеки в лозята. Валежите нараниха зърната и те започнаха да загниват, обясниха агрономи от Сливенско. Очаква се добивите там да бъдат 60-70% от миналогодишните. Похабени са и около 35% от реколтата в Мелник и Сандански.

По неофициална информация в Струмяни, Кресна и Симитли ще приберат едва 20-30% от миналогодишните добиви. Средно за страната "Мерло"-то и "Каберне"-то ще паднат под 600 кг на дка, прогнозират винари. През 2003 г. са прибрани по 800 кг, а в добри години се е стигало и до 1100 кг. Освен това алкохолният градус също ще бъде по-нисък, което ще се отрази върху качеството на виното, твърдят специалистите.

Ако времето е подходящо, беритбата на "Мускат о'тонел" ще започне около 10 септември в Сливенско. Между 15 и 20 септември пък най-вероятно ще стартира прибирането на масовите сортове като "Димят", "Мискет" и "Памид". В Пловдивско гроздоберът тръгва от лозята край село Марково със сортовете "Совиньон блан" и "Рубин", съобщи председателят на Регионалната лозаро-винарска камара Константин Маджаров. Според специалистите в тях вече има натрупани 18-19 процента захари./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.