1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Вино хамелеон показват на "Винария"

Вино хамелеон показват на "Винария"

 

Вино, което променя цвета си като истински хамелеон, ще бъде хит на "Винария 2007". Изложението се открива утре в Пловдивския панаир. Белият еликсир, произведен от френския сорт грозде "Пино гри", е дело на винарите от "Вила Любимец". Характерното за него е, че напитката променя цвета си от реколта на реколта. Някои Пино гри са почти бели, други розовеят, а трети са жълто-бронзови.
Френската компания TONNELLERIE BARON пък ще изуми спецовете от винарския бранш с революционните си съдове, позволяващи по най-добрия начин да се ферментира червено грозде директно в бурета. Това са само част от новостите, които ще бъдат демонстрирани на 15-ото поред лозаро-винарско изложение в панаира. Щандове са наели общо 556 фирми от 35 страни. За първи път "Винария" ще бъде разположена в четири палати, за да побере всички желаещи, съобщиха организаторите. Със свои експозиции участват 203 реномирани български производители и търговци от бранша. Чуждестранните компании са 353. За първи път във "Винария" се включват Китайски Тайпе, Люксембург, Македония, Полша и Швеция. Най-големи експозиции и най-много фирми представят Италия, Франция и Германия.
Месец преди старта на изложбата в панаира се проведоха Националните дегустации на вина и високоалкохолни напитки, в които участваха 752 конкурсни проби. Резултатите от надпреварата обаче се пазят в тайна и носителите на наградата "Златен ритон" ще станат ясни на традиционния бал "Вино и любов, любов и вино" в сряда вечерта.
Фестивалът на виното в Пловдив пък ще започне с общоградски Дионисиев празник и пъстро винарско шествие по улиците на града..
Акцент в деловата програма на "Винария" е конференцията на високо ниво, организирана от Министерството на земеделието и горите, на тема "Предизвикателствата пред винарския сектор в Югоизточна Европа в процеса на глобализация"./standartnews.com

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.