1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Виното поскъпва заради лоша реколта

Виното поскъпва заради лоша реколта

Добивите от грозде най-слаби от 30 години насам

 

Скъпо вино ще пие нашенецът по коледните празници. Това прогнозираха от Националната камара на лозята и виното. Поскъпването на гроздовия еликсир е заради лошата реколта, която се очаква тази година. Освен това производители се оплакват, че гроздето ще бъде некачествено. Лозовите масиви са занемарени и стопаните не инвестират, за да съберат добра реколта, каза шефът на винарска изба "Тодорофф" Иван Тодоров. Лошите климатични условия също ще допринесат за некачественото грозде. Обилните дъждове и силното слънце създадоха условия за развитие на болести по лозята. В някои райони с големи масиви дори ударила градушка. Заради това производителите трябваше да вложат средства за лекарства, допълни Тодоров. Това допълнително ще оскъпи и крайния продукт.

Рекорд за най-слаба реколта прогнозират производителите от община Кресна. В района има общо 2200 дка лозя от винени сортове, а десертните са на площ от 480 дка. Стопаните очакват най-слабата реколта от 30 години насам.

40% от гроздовата реколта в Пиринско е съсипана от маната и киселинните дъждове, положението в сектора е изключително тревожно. Това каза в Сандански шефът на Регионалната агенция по виното Илия Филянов. Обсъдихме издаването на сертификати за произход на производителите на вино, за да не се появят на пазара ментета, допълни той.

В Югоизточна България градушка е унищожила над 80% от лозовите масиви. Проверява се дали реколтата ще бъде достатъчна, за да се изпълнят поръчките за износ на вино. Според Филянов добивите тази година за винените сортове "Каберне" и "Мерло" ще паднат под 600 кг от декар. Миналата година са прибирани до 800 кг, а при много добра година добивите стигат и до 1100 кг. Цените на хубавите сортове ще стигнат до 90 ст. за кг, каза Филянов.

Изкупните цени на гроздето няма да се повишат много, смята Иван Тодоров. Според него избите ще изкупуват сортовете за "Мерло" и "Каберне совиньон" за около 45 стотинки килограма. По-качественото грозде пък ще се търгува за 55-60 ст. От камарата по лозята и виното обаче са категорични, че цените отново ще се диктуват от нелегалните производители на вино и ракия. Това ще създаде условия за нелоялна конкуренция, тъй като лицензираните търговци ще вдигнат цените на напитките, категорични са от камарата./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.