1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. "Винпром Карнобат" финансира авансово 50% от разходите на лозарите

"Винпром Карнобат" финансира авансово 50% от разходите на лозарите

Производителите на грозде прибират добра реколта

 

"Имаме прекрасни отношения с "Винпром Карнобат" - те финансират половината от разходите за отглеждане на лозята ни предварително, ние от своя страна сме лоялни към тях и им продаваме реколтата си до последно зрънце". Това каза специално за "Монитор" Димитър Куцаров, частен стопанин от с. Присап, община Созопол, който гледа 1 200 дка лозя.

Предварителното финансиране започва още след гроздобера - "Винпром Карнобат" ни плаща на траншове, за да ни покрие недостига от оборотни средства при извършването на различните земеделски обработки. Първите пари получаваме за есенната оран, след това - през февруари за резитбата, през март - за първото торене и така до беритба. Винпромът ни подпомогна и за 9-кратното пръскане, което се наложи тази година заради дъждовете, а част от него беше с хеликоптер.

"Имаме договор за изкупуване на цялото количество грозде", каза още Куцаров, който гледа сортовете "Памид", "Мерло" и "Каберне".

Ако не беше грижата към лозята и помощта на карнобатските агрономи и специалисти, дъждовете можеше да погубят реколтата, разказва още човекът, който е в лозята от 15 години. Мои колеги в други райони нямат грозде. При нас, благодарение на помощта от "Винпром Карнобат", гроздето е с хубави качества, има и захарност. Вече прибираме част от реколтата, другата ще я изчакаме да узрее добре, допълва стопанинът.

"Купихме си спокойствие, като застраховахме лозята си в ЗК "Български имоти" и то за сметка на "Винпром Карнобат". Ако нещо се беше случило с лозята, нашите щети щяха да бъдат покрити, обясни бизнесменът.

"Тази година "Винпром Карнобат" ни финансира със 150 000 лв.". Това каза Злати Соколов, председател на кооперацията "Дичко Бъчваров", град Шивачево, област Сливен, където масивите са общо 3 500 дка. Той също е застраховал лозята си в ЗК "Орел". "Доволен съм от сътрудничеството с най-мощния винпром - много ни помагат хората - и със съвети, и финансово", допълва кооператорът, който не крие задоволството си от добрата реколта, която вече прибира. "Преди работихме и с други винпроми, с "Карнобат" си сътрудничим за първа година, но се надявам на добра съвместна работа с тях и занапред", каза шеф-кооператорът. "Планираме да садим нови лозя и помощта на винпрома ще ни е необходима - какви чудеса са направили с новите си лозя, окото ми се пълни като ги видя", разказва с любов за земята и нейните плодове Злати Соколов./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.