1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. "Винпром Карнобат" има собствена инвестиционна програма за създаване на нови лозови насаждения

"Винпром Карнобат" има собствена инвестиционна програма за създаване на нови лозови насаждения

Избата вече разполага с 2 хиляди декара собствени лозя, а плановете на специалистите са до 2007 г. те да станат 10 хиляди декара.

 

Разположеният в стар винарски район "Винпром Карнобат" е наследник на местната традиция в производството на вино и ракия. Оборудвана с модерни машини и съоръжения на водещи световни фирми в бранша с помощта на европейската програма САПАРД, днес винарската изба разполага с капацитет за преработка на 10 000 тона грозде и производство на 6 млн. литра вино.

Производственият процес е симбиоза от класическа технология, модерно оборудване, строг и постоянен качествен контрол, и експертни познания. Качеството на суровините е гарантирано от грижливостта, с която производителите от Карнобатския край отглеждат лозовите си масиви.


"Винпром Карнобат" има собствена инвестиционна програма за създаване на нови лозови насаждения. Избата вече разполага с 2 хиляди декара собствени лозя, а плановете на специалистите са до 2007 г. те да станат 10 хиляди декара. Карнобатските винари работят с една от най-големите френски пепиниерии за сертифициран лозов материал - "Мерсие", и експериментират за пръв път в България със сорта "Шираз" - грозде от типа на "Каберне" и "Мерло", широко разпространено в Австралия. В масивите на винпрома има още "Каберне Совиньон", "Мерло", "Пино Ноар", "Мускат Отонел", "Совиньон Блан", червен "Мискет" и др.
"Винпром Карнобат" произвежда вина с марките "София", Chateau Karnobat и Romanza, позиционирани съответно в ниска, средна и висока ценови категории.

Серията Chateau Karnobat включва четири вина - две бели /"Мускат" и "Шардоне"/ и две червени /"Мерло" и "Каберне Совиньон"/. Chardonnay 2002 е произведено от селектирани гроздове на сорта "Шардоне", реколта 2002 г. Виното притежава фин аромат на цитрусови плодове, ябълка и праскова, и добре балансиран свеж вкус. Muscat 2002 е със светлозлатист цвят, характерен фин плодов аромат на мускат и балансиран мек вкус, извлечени от селектираните гроздове на сорта "Мускат Отонел", реколта 2002 г.
Благодарение на висококачественото грозде и модерния технологичен процес, "Мерло"-то има интензивен червен цвят и плътен топъл вкус, с аромат на горски плодове и леки нюанси на пипер, а "Каберне Совиньон" е с наситен черешов цвят с махагонови оттенъци, с плътен вкус и богат аромат, съчетаващ нотки на горска ягода, малина, къпина и касис.

Червените вина Romanza са резерва от 1999 г. Произведени са с прецизност и любов от внимателно подбрано грозде с първокласно качество. Затова и посланието на божествената напитка е "Вино, което казва "Обичам те!". Създадено от благородните сортове "Мерло" и "Каберне Совиньон", попили благодат от чернозема и мекия климат на Карнобатския лозаро-винарски район, виното е старяло в бъчви от Странджански дъб. В процеса на отлежаване за него са полагани постоянни грижи за запазването и усъвършенстването на вкусовите му качества. Затова Romanza притежава наситения и дълбок цвят на любовта, съчетан с блясъка на отлежало вино. Вкусът му е кадифен и топъл, а ароматът – богат и интригуващ, като се долавят и нежни нюанси на плодове и подправки. Romanza е вино за специални случаи, виртуозно допълнение за уютна обстановка и романтично настроение. Това е вино, отдадено на любовта и дар за двама.

Благоприятните климатични условия през 2003 г. гарантираха на карнобатските винари отличен като качество продукт за получаване на балансирани като вкус и аромат вина от собствена реколта. Новото вино на "Винпром Карнобат", на което специалисти, сомелиери и винари предричат пазарен успех, има място на всяка българска трапеза, тъй като е създадено с характерната за местните винопроизводители любов. Като магия в него са съчетани кехлибареният блясък на добре узрялото грозде, модерната технология, прецизният контрол, вещото познание на майсторите и мистерията на божествения вкус – този, на който дори боговете не са могли да устоят./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.