1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Високи подпочвени води съсипват реколтата в Сливополско

Високи подпочвени води съсипват реколтата в Сливополско

Реките Бели и Черни Лом преляха

 

Вчера по обяд реките Бели и Черни Лом излязоха от коритото си, като скъсаха диги в Иваново. Водата заля Божичен и Червен, а се очакваше да достигне до вечерта Красен и Русе. Хората от ниските части на всички села по поречието на Бели и Черни Лом бяха евакуирани. Наводнени бяха още стотици декари ниви и градини. Всички язовири преливат и се налага от тях да се изпускат стотици хиляди куб. метри вода, за да не се скъсат подпорните стени. При очаквани още валежи тази седмица не може да бъде предвидено кога ще спре бедствието. Р. Януаров е предупредил районните полицейски инспектори да обикалят и предпазят хората от прииждащата вода. Още вчера нивото на русенски лом при устието на реката започна да се повишава застрашително.

В Черне токът е спрян. Вододайната зона на селото е залята и ВиК изпрати цистерна с чиста питейна вода. Кметовете са помолени да ограничат водоползването от населението, за да се избегнат още аварии.

В Писанец Бели Лом заля къщи и ливади. По поречието на р. Черни Лом край Широково пътното платно е под водата. Големият каменен мост все още удържа напора на водната стихия. Подобно е положението в Кацелово, Острица, Пепелина. В Баниска бедствието бавно отминава. Напълно са разрушени 2 къщи.На разклона за Пепелина пътното плътно е наводнено и се преминава по обходен маршрут през Батишница. Високите води на р. Янтра държат хората в напрежение в Бяла и Ценово. В землището на с. Стърмен са залети близо 1 500 дка ниви.

Хората обвиняват ГЗ че изпуска язовирите и причинява още вреди. Полк. Буруджиев, шеф на ГЗ, се оправда с падналите валежи. Той намира за добре, че Дунав е с ниско ниво и поема вливащите се води. Според него р. Янтра си е намерила преливник и затова положението при с. Долна Студена се удържа. Денонощно има дежурства и машини насипват дигите. Застрашен е от срутване стария мост на Кольо Фичето край Бяла.

Според старите хора такива бедствия в по - малък мащаб са се случвали през 1929 г.

Високите подпочвени води в община Сливо поле избиват и наводняват къщи и дворове. Кметът на общината Г. Големански поиска помощ от ГЗ, защото помпите не могат да работят. Нивите в Ряхово, Юделник и Стамболово са подгизнали от вода. Стихиите през последните дни заляха стадиона и махалата до него в с. Сваленик. По бреговете на р. Малки Лом не е останала ненаводнена градина. Водата е достигнала на 30 м. от площада на селото, което не се е случвало в историята на селото. /Ruseinfo.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.