1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Вода за напояване ще има всеки, който си плати

Вода за напояване ще има всеки, който си плати

В областта могат да се поливат 197 000 дка. За местата около Монтана вода се пуска в събота.

 

- Основен проблем за "Напоителни системи" ЕАД-клон Монтана е това, че на територията на областта няма изградени големи масиви с трайни насаждения, зеленчукови градини и други култури, чиято вегетация непременно изисква напояване. Макар и слабо обаче нещата започват да се обръщат в правилната посока и все повече земеделски производители започват да разчитат на напояването като фактор за добри добиви - това каза управителят на дружеството инж. Красимир Петков.

Според него "Напоителни системи"-Монтана са готови да посрещнат сезона и да подаде вода за всеки, които желае да я ползва и си плати. Вярно е, че не може да се даде висока оценка за техническото състояние особено на каналната мрежа, но фактите са, че тя е в сравнително добро състояние и може да изпълнява предназначението си без да носи особени загуби. За извършване на ремонтно-възстановителни работи по всички съоръжения на дружеството през тази година са похарчени над 30 000 лева. Преди няколко дни са правени проби на помпената станция в с. Громшин, където тази година арендатор ще полива 200 дка с тютюн и още толкова с царевица, а преди три години тук не се е поливал нито един декар.

Още рано пролетта са направени срещи по места със земеделски производители, включително и земеделски кооперации, за да се информират за намеренията на стопаните да ползват услугите на "Напоителни системи". Досега са сключени проектодоговори за напояване на 9800 дка в цялата област с 1 250 000 куб. м вода. Общо възможни за напояване са 197 000 дка на напоителните системи Огоста, Лом-запад и Станево. Проблем обаче са пустеещите земи, които като по правило са около големите канали и понякога, за да стигне водата до потребителя, трябва да обикаля по 10-15 километра за поливане на няколкостотин декара, което пък увеличава загубите и ангажира за работа повече хора и съоръжения.

При по-голям обем работа системата ще се стабилизира, защото постоянно ще се отстраняват по-малки и по-големи аварии. Хората от дружеството по места познават основно съоръженията и няма какво да ги затрудни. Единствено това са кражбите.

- В края на миналата седмица от напоително поле в землището на с. Студено буче бяха откраднати капаците и сърцата на два спирателни крана с диаметър 1200 милиметра. Един от тях струва между 12 и 15 000 лева, а без него системата не може да работи - казва инж. Петков. Хронологията на посегателствата върху съоръженията е дълга, а засега срещу тези престъпления никой не взема конкретни мерки. През 2001 год. от електрозахранването на помпена станция "Орсоя" са свалени 9 километра проводник от 110 киловолта, който струва 27 000 лева. Повредени са и два решетъчни стълба всеки по 9000 лева. Общо за възстановяване на електрозахранването "Напоителни системи"-Монтана са похарчили над 60 000 лева. Миналата седмица Ломският районен съд за пореден път е гледал делото за това престъпление.

Каква е цената на напояването? За един декар царевица или слънчоглед за една поливка цената на услугата е 16,80 лева с ДДС. Толкова е и за една поливка на слънчоглед. За градините в Парта и Палековото въз основа на поливната норма за зеленчуци е определена цена от 17,50 лева за 13 поливки. Миналата година до 1 юни над 400 души с места в тези местности са били вече платили за поливките, докато сега са едва 150 човека. Но въпреки всичко, ако не вали до петък, в събота хората ще имат вода да поливат - категоричен е инж. Красимир Петков./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.