1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Връщат старите рецепти за колбаси и кисело мляко

Връщат старите рецепти за колбаси и кисело мляко

Само 3 вида кренвирши ще са сред националните продукти

 

Традиционните видове колбаси, млека, сирена и кашкавали да се произвеждат по строго определени, задължителни за всички рецепти, обмислят в браншовите организации. Те ще се базират на традиционните технологии за производството на тези продукти, като целта е да се съхрани познатия на българина вкус.

Асоциацията на месопреработвателите вече подготвя кодекс на месните продукти, който ще бъде одобрен до края на годината. Създаването му бе решено на експертен съвет с участието на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) в петък, съобщи председателят на асоциацията Костадин Чорбаджийски.

Кодексът ще включва рецептури за производството на 40-50 вида традиционни български колбаси, разделени на 14 групи. Те ще са със статут на национални продукти и ще се приготвят при спазване на строга технология, видове месо и съотношение между тях, подправки. Така например ще има рецептури за три вида кренвирши - Пражки, Сердика и Странджа, а останалите ще могат да се произвеждат само като фирмени марки, обясни Павлина Лилова, експерт- технолог в асоциацията.

Проблемът е, че стандартите за производство станаха доброволни преди промените в Закона за храните. Така всеки може да произвежда даден вид колбас по своя рецепта, стига да защити техническа спецификация пред НВМС и здравното министерство. В резултат на пазара се появиха салами тип "Телешки" или тип "Камчия", които се разминават с традиционния вкус. В "Камчия" например се влага и телешко месо, въпреки че този салам трябва да е изцяло свински, обясни Лилова. След появата на кенгурското месо някои фирми защитиха технически спецификации и го влагаха в шпековите си салами. Някои пък правят филе "Елена" с месо от бут, вместо от свинско каре, както е традиционната рецепта. Тези практики не са вредни за хората, но така се губи познатият вкус на колбасите, обясни Лилова.

Подобен е проблемът и с киселото мляко - допускат се леки промени в технологията, различни добавки и температура на заквасване, затова и млеката на различните фирми са с различен вкус, обясни изпълнителният директор на Асоциацията на млекопреработвателите Михаил Велков. За да се унифицира вкуса, се разработват общи национални стандарти за киселото мляко, бялото саламурено сирене, както и за познатите видове кашкавал "Витоша" и "Балкан".
С въвеждането им на кофичките вече ще пише само "българско кисело мляко" и номера на стандарта. Вероятно ще бъде забранено и влагането на сухо мляко в продукта, което сега се допуска до определен процент.

Впоследствие по тези стандарти млечните продукти ще бъдат защитени и пред ЕС като традиционни български марки, обясни Велков./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.