1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Време е за сеитба на слънчогледа

Време е за сеитба на слънчогледа

През периода очакваното слънчево и относително сухо време ще бъде подходящо за сеитба на по-късните пролетни култури

 

След падналите валежи в средата на третото десетдневие на март в по-голямата част от Северозападна България продуктивната влага в горните почвени слоеве е в оптимални граници за поникването на засетите ранни култури - фий, овес, грах, леща и др. В края на март голяма част от костилковите овошки встъпиха във фаза цъфтеж, а при семковите видове се наблюдава разпукване на пъпките и поява на венчелистчета.

През следващия период развитието на земеделските култури ще продължи при прогнозирани средноденонощни температури около нормата за периода и добрите почвени влагозапаси ще бъдат предпоставка за нормалното протичане на началните етапи от вегетацията на засетите ранни и средноранни пролетни култури, както и за увеличаване на вегетативната биомаса на есенните посеви. Овощните видове ще продължат да цъфтят.

През периода очакваното слънчево и относително сухо време ще бъде подходящо за сеитба на по-късните пролетни култури. Именно този период е част от агротехническия срок за сеитба на слънчоглед в Северна България.

Наднормените топлинни условия за региона през втората половина на март активизираха вегетацията при зимните житни култури и овощните насаждения. В края на март вече е наблюдавано фенологично изравняване на посевите с пшеница и ечемик. Късно засетите зимни култури, презимували във фаза поникване и начален етап на листообразуване, са встъпили във фаза братене, а при братилите посеви е увеличен коефициентът на братимост. Такава е информацията на специалистите от Областната служба за съвети в земеделието./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.