1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Времето за сеитба дойде, някои имат проблеми със семената

Времето за сеитба дойде, някои имат проблеми със семената

Автентичните семена и добрата агротехника са гаранцията, че вложеното ще се върне с печалба

 

Изведнъж отворилото се благоприятно време за полски работи изкара на нивите не само бабите с лопатите и мотиките, но и стопаните и арендаторите с механизацията, която трябва да ни осигури основни селскостопански стоки - овес, слънчоглед, царевица и зеленчуци.
 
В момента в област Монтана привършва подхранването на есенниците и сеитбата на овеса, подготовката на площите за сеитба на слънчоглед и царевица.
 
По сравнени с миналата година данни производителите вероятно се канят да сеят повече от 200 000 декара със слънчоглед и царевица. От много райони на страната обаче бият тревога, а и някои от нашите земеделски производители я споделят, че трудно се намират качествени семена.
 
Според информация от тях висококачествените семена са със също толкова висока цена - 12-15 лева за килограм вносен слънчоглед, по толкова върви и един от най-високодобивните български хибриди - "Албена". Царевицата е по 4-5 лева килото. А това е от 15-20 до 40 на сто по-скъпо от миналата година.
 
Дистрибуторите пък на минерални торове използват безпаричието на кооперациите и продават 1 тон азотен тор срещу 2 тона жито от новата реколта. А това е половината от цената на хлебното зърно в момента.
 
Този начин на "подпомагане" на производителите на зърно се използва и от мелничари, а и от някои хлебари. Други фирми източват от произведеното чрез "кредитиране" за гориво. Това са заробващи сделки на зелено, от които много години производителите се парят - но какво да сторят, като и държавата не им дава пари заради задължения към различните видове осигуряване и към самия фонд, а земята трябва да се обработва.
 
Така се изсмукват приходите на производителите, жалват се техни представители. А в Монтанско на пръсти се броят кооперациите, които нямат задължения.
 
Местните дистрибутори също дават торове и семена на кредит, но в крайна сметка кредиторът трябва да бъде сигурен, че парите му няма да отидат на вятъра и затова трябва да се подсигури със залог. Залогът е законна форма в сделката. Що се отнася до цената на семената защо вносните да са по-скъпи от родното производство, ако резултатът е един и същи?
 
И докато производителите търсят семена от ранни и средноранни хибриди от царевица, Институтът по царевицата в Кнежа предлага само късни хибриди. Тях ги търсят само за частно ползване, защото ги прибират наръка.
 
Според искания, прозвучали в предаването за земеделието на "Канал 1" в събота - "Бразди", държавата трябва спешно да внесе семена от слънчоглед. Така изборът ще е по-голям, а може и цената да падне. Въпреки скъпотията обаче не се предлагат достатъчни количества.
 
Мнозина стопани сеят от това, което им е останало от миналата година, но така обричат реколтата си на провал. Друг е въпросът, че за сеитба на високодобивни хибриди трябва да се използват само автентични семена. Иначе реколтата се проваля. А времето според специалистите през тази седмица ще бъде добро за сеитба, но към края на периода ще захладнее, ще паднат повече дъждове и на много места няма да може да се работи на полето с машини.
 
Няма опасност обаче температурите да се понижат дотам, че културите и трайните насаждения да измръзнат./mont-press.com
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.