1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Забраниха варенето на ракия в мазето

Забраниха варенето на ракия в мазето

Данъчните правят списък на селските казани за алкохол

 

Депутатите забраниха производството на домашна ракия в мазета и гаражи. До 50 литра годишно за лична употреба ще може да се прави само в големите винпроми или в селските казани за варене на алкохол. Задължително е те да са регистрирани според изискванията на Закона за виното и спиртните напитки. Това гласят промени в Закона за акцизите, които бяха окончателно приети от парламента.

В новите текстове е записано, че всички селски казани трябва да бъдат оборудвани с уреди за измерване качеството на произвеждания алкохол до 1 август 2004 г. Който не изпълни това изискване, може да бъде глобен от 5000 до 10 000 лв. Депутатите решиха домашна ракия да се прави не само от грозде собствено производство, но и от купено от пазара. Те отхвърлиха предложението на бюджетната комисия ракията да се прави само от лично произведена продукция.

При производството на домашна ракия от селските казани вече ще трябва да се води точен отчет кой колко плодове е донесъл и колко ракия е изварена. С промените в закона данъчните ще имат списък на всички пунктове за производство на алкохол. Задължение на кметовете е до края на януари 2004 г. да предадат списъка на данъчните. При отварянето на нов пунк кметовете ще трябва да съобщават на данъчните в 7-дневен срок./standartnews.com

 AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.