1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Захарните рафинерии у нас ще работят при нови условия

Захарните рафинерии у нас ще работят при нови условия

От 1 октомври действа новият европейски захарен режим

 

От началото на месеца българските рафинерии за преработка на сурова захар са поставени в нови условия на работа, след като срокът на националната ни квота за внос на сурова нерафинирана захар изтече, обясни пред Фокус заместник-председателят на Съюза на производителите на захар и захарни продукти Георги Узунов.

До края на септември тази година страната ни разполагаше с национална квота за преработка за задоволяване на традиционните нужди на страната. От 1 октомври обаче срокът на квотата изтече, с което започна да действа новият европейски захарен режим, въвеждащ редица промени. Той ще бъде в сила до 30 септември 2015 г.

Като цяло се смята, че е новият режим е по-либерален, посочи Георги Узунов. „Либерализацията се изразява чрез факта, че няма повече национални квоти. Всички квоти за внос на захар в Европейския съюз са вече общоевропейски. Има няколко списъка с държави, които имат право да внасят преференциално захар в Европейския съюз – или с намалено мито или въобще без мито”, обясни той.

Брюксел е определил четири възможности за внос на захар от няколко групи страни. Първата възможност за внос е от списъка на най-слаборазвитите държави (като Бангладеш, Судан, Етиопия, Мадагаскар и др.), с които Европейския съюз има споразумение за безмитен внос на всички стоки (без оръжие и наркотици). Вносът на захар от тези страни е неограничен по количество. Втората възможност за внос е от групата на страните от Африканския, Тихоокеанския и Карибския регион. Третата възможност е за внос от Бразилия, квотата е от около 335 хил. тона.

На 7 октомври е изтекъл срокът за подаването на документи за внос на захар по четвъртата опция – от всяка държава в света. Размерът на тази квота обаче е ограничен - 253 хил. тона, а митото е 98 евро/тон стандартна сурова захар.

„За тази квота се състезават 22 рафинерии в Европа на принципа – пръв поискал – пръв получил”, обясни Георги Узунов. Тя обаче ще струва много скъпо и засега изглежда непродаваема в Европейския съюз, допълни той.

В България има около шест предприятия за преработка на захар и всяко едно от тях трябва да определи само за себе си откъде ще внася захар.

Операторите трябва да си осигурят оригинален лиценз за експорт от съответната държава. Лицензът за внос пък ще се издава от българското Министерство на земеделието и храните. Ведомството има само контролна роля и ще следи дали документите са подадени правилно като след това ще докладва в Брюксел за количествата сурова захар, които българските оператори ще внесат.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.