1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Запазваме позиции на международния тютюнев пазар благодарение на традициите

Запазваме позиции на международния тютюнев пазар благодарение на традициите

 

В близко бъдеще България ще запази своето значение като производител на търсени на международния пазар тютюни, благодарение на традициите в това отношение и на фона на намаляване производството в съседните страни (Гърция и Турция). Това каза ст. н. с. IІ ст. д-р Димитър Драчев, директор на Институт по тютюна и тютюневите изделия в Пловдив. "Във връзка с приемането ни в Европейския съюз (ЕС) се измени пазарът на суров тютюн в сравнение с предходния период. Тютюневият сектор у нас претърпя съществени промени от гледна точка на изисквания и общ принцип, на който се основава тютюнопроизводството в останалите страни-членки. Прие се друга система на структуриране на тютюна от различните екотипове отглеждан в различни райони. Въведен бе Европейски квотен принцип (национален праг) за производство на тютюн. Независимо от промените през последните години, изразяващи се главно в намаляване общия обем на производство и предвид значимостта на този сектор, особено за някои райони, от страна на държавата се положиха необходимите усилия в условията на ЕС да се стабилизира производството, като се запазят до голяма степен доходите на населението занимаващо се с тази култура", каза д-р Драчев.
Той прогнозира, че засега съществуващата нормативна база, касаеща сектора тютюн, ще бъде запазена в основни линии до 2009 год. Настъпилите промени в демографско отношение особено за някои райони очертават тенденции за намаляване на заетите производители. Наблюдава се и недостиг на тютюни търсени от големите международни компании, посочи експертът.
За определени райони на България, където тютюнът е традиционна култура на отглеждане по силата на природните, икономическите условия и фактори – не съществуват възможности за отглеждане на други "алтернативни" култури. Поради това производството на тютюн в тези райони следва да се запази. Запазването на тютюна, особено на тези от районите на производство на ориенталски тютюн, може да осигури доходи, гарантиращи добрия социален статус на производителите и икономическа стабилност на тези райони, бе категоричен д-р Димитър Драчев./focus-news.net

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.